Velkommen til Frøken Fine's!

Frøken Fine's Bonbonmuseum handler om den sødeste fristelsen i verden:

Bolsjer eller bolcher, chokolade, karamel, konfekt, lakrids, vingummi, dragé o.s.v.

Kort: Slik og søde sager.


Vi kan lære alt værd at vide om historie, tradition og fremstilling.

Frøken Fine og vores bolsjekok "Bolsjemager Bo" holder i den sandeste betydning af ordet, den ene eller anden bolsje for dig.

I vores museum vil besøgende finde en masse interessante ting omkring historien af slik.
Det omfatter også en lille bolsjekogeri, hvor man kan se, hvordan bolsjer blev håndlavet hundrede år siden.


Bolsjekogeri i Danmark har en lang tradition. I hjemmet er selv i dag sukker koges og laves til slik og slikkepinde. Rigtig sjovt for alle aldre.

Blev bolsjer i Tyskland dannet ved hjælp af bolsje maskiner og prægevalser, var og er den klassiske danske bolsje hånd-formet og skåret. Fremstilling af disse "Rocks" er ud over de danske grænser kun lavet af nogle få bolsjemager.

Bolsje maskiner blev ikke brugt i Danmark og er næppe kendt. Hos Frøken Fine kan du opleve hvordan bolsjer blev lavet et århundrede siden med hjælp af slikvalser. Vores maskiner er mellem 80 og 160 år gammel slik opskrifter i vores konditori arkiv stammer fra denne periode.

Derudover kan du også finde ud alt om tyske sukkerforme og såkaldt "sukkerhare" og se hvordan vi fremstiller unikke sukkerfigurer ved hjælp af hundrede år gamle forme.

I udstillingen om slik og dens historien, findes der også gamle bøger, kataloger med bolsjemaskiner og produktprøver, postkort og reklame mærker.

Ved at kombinere den danske bolsjekogeri med en historisk fremstillingsmetode ved hjælp a maskinder og valser, såvel den traditionelle støbning af sukkerfigurer, har vi skabt noget nyt her i Danmark og Thy, genoplivet en gammel tradition og opretholder den.